Hrušky
Hrušky sú bohaté na vitamín A, vitamín C, E, draslík a meď. Nezanedbateľný je aj výskyt vitamínu B, a to hlavne pod šupkou. Hrušky obsahujú okrem vitamínov najmä vápnik, fosfor a ľahko stráviteľné cukry. Majú antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok. Hrušky patria medze najmenej alergenické zo všetkých ovocí. Práve pre toto sa niekedy používala ich štava ako prvá pre malé deti.
Hrušky prečisťujú črevá, odstraňujú zápchu a iné poruchy trávenia. Plody alebo šťava sa používa v ľudovom liečiteľstve pri obezite, močových kameňoch, vysokom krvnom tlaku. Varené a pečené sa používajú proti kašľu a záduchu, odvar zo sušených hrušiek proti hnačkám.
Milujem ich v ťekutom stave.
mám ich veľmi rad :-)
už asdi tyžden ich konzumujem…:-)))