Vitamín B15
Vitamín B15 aktivuje tkanivové dýchanie, šetrí kyslík, najmä v tiesňových situáciách, akými sú znížený tlak, poruchy dýchania, mimoriadna svalová námaha. Medzi kladné účinky tiež patrí, že zvyšuje obsah glykogénu (živočíšneho škrobu) v pečeni a v svaloch. Ako lipotropná látka tiež bráni ukladaniu tukov v pečeni a chráni pečeň pred cirhózou. Podobne ako vitamíny A ,C a E má antioxidačné účinky, pomáha predchádzať tvorbe peroxidov, ktoré sú hlavnou príčinou starnutia.
Je populárny tiež pre jeho kladné pôsobenie na fyzickú zdatnosť, zlepšenie výkonov činnosti srdca a celého organizmu. Okrem toho znižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje vylučovanie jedovatých látok z tela, potlačuje túžbu po alkohole a zmierňuje opilosť.
Nedostatok:
Prejavuje sa v zníženom okysličovaní buniek vedúcom k únave, slabej fyzickej kondícii, predčasnému starnutiu, srdcovým chorobám, nervovým poruchám, a poruchám endokrinných žliaz.
Zdroje:
pivovarnícke droždie, hnedá ryža, nemleté obilie, tekvicové semená, sézam