Vláknina
Vláknina je nestráviteľná časť rastlinnej potravy, ktorá pomáha pohybu potravy tráviacou sústavou, vstrebáva vodu a viaže na seba niektoré látky z potravy, ako napríklad cholesterol. Vláknina je zložená neškrobových polysacharidov a ďalších zložiek rastlín ako je celulóza, lignín, vosky, chitíny, pektíny, beta-glukány a oligosacharidy. Vláknina môže byť rozpustná alebo nerozpustná.
Zdroje rozpustnej vlákniny:
- strukoviny (hrach, sójové boby, fazuľa)
- ovos, raž, jačmeň
- ovocie (najmä jablká a banány)
- koreňová zelenina, brokolica, mrkva
- zemiaky
Zdroje nerozpustnej vlákniny:
- celozrnná jedlá
- zelenina ako karfiol, cuketa, zeler
- otruby
- orechy a semená
- šupky niektorých druhov ovocia a paradajok
Ľan obsahuje aj rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu.