Paradajky
Paradajky pochádzajú z Južnej Ameriky z oblasti Ánd. Paradajka obsahuje A, B, E a C vitamín, ktorý je tu zastúpený v takom množstve, že vám stačí zjesť jednu väčšiu Paradajky ďalej obsahujú kyselinu jablčnú (tvoria polovicu všetkých kyselín rajčiny), pektíny, a zrelé plody sú bohaté na vlákninu. Dôležitý je obsah bioflavonoidov (rutín, kvercetín), ktoré majú antioxidačné vlastnosti, posilňujú kapiláry a pôsobia antiskleroticky a protizápalovo. Z ďalších látok sa v paradajkách nachádza menšie množstvo antokyánov, beta-sitosterol, cholín a triterpenové saponíny. Cholín znižuje obsah cholesterolu v krvi, predchádza tukovej degenerácii pečene, zvyšuje imunitu organizmu, podporuje tvorbu hemoglobínu. Triterpenové saponíny pôsobia protektívne pri artérioskleróze. V semenách je olej bohatý na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré podporujú vylučovanie cholesterolu z organizmu. Lypokén sa nachádza v šupke a paradajkám dodáva červenú farbu. Má antioxidačné účinky, ktoré ničia voľné radikály. Lypokén totiž zosilnie svoje účinky až po uvarení. Práve lykopén je účinný v prevencii pred rakovinou žalúdka, kože, pľúc, prostaty a prsníka. Účinky:
Najlepšie paradajky sú tie, ktoré si vypestujete doma. Tým, že úplne dozrejú na slnku, totiž zvyšujú svoju liečivú hodnotu a to určite postrehnete aj na ich chuti a vôni. |
|