Paradajky
Paradajky pochádzajú z Južnej Ameriky z oblasti Ánd. Paradajka obsahuje A, B, E a C vitamín, ktorý je tu zastúpený v takom množstve, že vám stačí zjesť jednu väčšiu
Paradajky ďalej obsahujú kyselinu jablčnú (tvoria polovicu všetkých kyselín rajčiny), pektíny, a zrelé plody sú bohaté na vlákninu. Dôležitý je obsah bioflavonoidov (rutín, kvercetín), ktoré majú antioxidačné vlastnosti, posilňujú kapiláry a pôsobia antiskleroticky a protizápalovo.
Z ďalších látok sa v paradajkách nachádza menšie množstvo antokyánov, beta-sitosterol, cholín a triterpenové saponíny. Cholín znižuje obsah cholesterolu v krvi, predchádza tukovej degenerácii pečene, zvyšuje imunitu organizmu, podporuje tvorbu hemoglobínu. Triterpenové saponíny pôsobia protektívne pri artérioskleróze. V semenách je olej bohatý na nenasýtené mastné kyseliny, ktoré podporujú vylučovanie cholesterolu z organizmu.
Lykopén sa nachádza v šupke a paradajkám dodáva červenú farbu. Má antioxidačné účinky, ktoré ničia voľné radikály. Lykopén totiž zosilnie svoje účinky až po uvarení. Práve lykopén je účinný v prevencii pred rakovinou žalúdka, kože, pľúc, prostaty a prsníka.
Účinky:
- znižujú obsah cholesterolu v krvi, podporujú jeho vylučovanie z organizmu
- preventívne pôsobia proti vzniku aterosklerózy a srdcových chorôb
- mierne znižujú krvný tlak
- zvyšujú imunitu organizmu
- pôsobia proti rakovine
- podporujú prácu pečene
- čistia krv, vyplavujú toxíny
- podporujú vylučovanie žalúdočných štiav a peristaltiku, zlepšujú trávenie, odporúčajú sa pri poruchách látkovej výmeny a chorobách žalúdka a čriev
- brzdia rast niektorých mikroorganizmov, v črevách pôsobí antisepticky
- regulujú prácu obličiek, zlepšujú močenie
- sú mierne afrodiziakálne, podporujú tvorbu semena
- znižujú únavu, zlepšujú trávenie
- spomaľujú starnutie
- napomáhajú obnove buniek a majú priaznivé účinky na pleť
Najlepšie paradajky sú tie, ktoré si vypestujete doma. Tým, že úplne dozrejú na slnku, totiž zvyšujú svoju liečivú hodnotu a to určite postrehnete aj na ich chuti a vôni.
parada