Sezam

Sezam obsahuje 20% bielkovín, 50% rastlinných tukov, 16% sacharidov a 9% vlákniny. Z vitamínov sú to tiamín(B1), riboflavín(B2), niacín(B3), vitamín E, lecitín, karotény. Minerálne zloženie predurčuje sezam ako skvelú multiminerálnu potravinu (na 100g sezamu): vápnik – 500 až 1500 mg, horčík – 350 mg, železo – 10 mg, zinok – 10 mg, draslík – 410 mg, fosfor – 890 mg.

Sezam obsahuje polynenasýtené mastné kyseliny a je zdrojom diétnej vlákniny. Priaznivo ovplyvňuje telo pred vysokým tlakom, fytosteroly znižujú hladinu nezdravého cholesterolu. Unikátnymi zložkami sú sezamin a sezamolin, takzvané lignany. Tie pomáhajú pečeni pred poškodením, podporujú pamäť a pôsobia antidepresívne. Sezam sa tiež odporúča podporne užívať pri zápalových ochoreniach artritídy. Sezamové mlieko môže nahradiť kravské mlieko u ľudí alergických na laktózu.

Zloženie sezamu ho predurčuje k prevencii a liečbe mnohých ochorení:

  • Vysoký obsah organického vápnika, horčíka a fosforu je možné využiť v prevencii a liečbe osteoporózy a zlomenín. Doporučuje sa tehotným ženám.
  • Pre vysoký obsah železa je vhodný pre ženy a pri chudokrvnosti.
  • Vysoký obsah vitamínov skupiny B a horčíka s fosforom z neho robia liek na depresie a neurózy. Z rovnakého dôvodu je vhodný pre študentov, športovcov a ťažko pracujících.
  • Pre svoj vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín a horčíka je vhodným diétnym doplnkom u ochorení srdca a ciev.
  • Vysoký obsah zinku zlepšuje imunitu a metabolizmus.
  • Vysoký obsah karoténov s horčíkom, vápnikom a zinkom sú liekom na ochorenia očí, vlasov, kože, sliznice a nechtov.

Pridaj komentár