Ovocie

Figy

Figy sú plodmi Figovníka obyčajného (Ficus carica). Z výživového i zdravotného hľadiska sú figy zaujímavé širokou škálou významných obsahových látok. Sú takpovediac energetickou bombou, ktorej sacharidová energia je sprevádzaná množstvom dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších zaujímavých látok. Čerstvá figa obsahuje

Figy

Figy sú plodmi Figovníka obyčajného (Ficus carica). Z výživového i zdravotného hľadiska sú figy zaujímavé širokou škálou významných obsahových látok. Sú takpovediac energetickou bombou, ktorej sacharidová energia je sprevádzaná množstvom dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších zaujímavých látok. Čerstvá figa obsahuje

Hrušky

Hrušky sú bohaté na vitamín A, vitamín C, E, draslík a meď. Nezanedbateľný je aj výskyt vitamínu B, a to hlavne pod šupkou. Hrušky obsahujú okrem vitamínov najmä vápnik, fosfor a ľahko stráviteľné cukry. Majú antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok.

Hrušky

Hrušky sú bohaté na vitamín A, vitamín C, E, draslík a meď. Nezanedbateľný je aj výskyt vitamínu B, a to hlavne pod šupkou. Hrušky obsahujú okrem vitamínov najmä vápnik, fosfor a ľahko stráviteľné cukry. Majú antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok.

Marhule

Marhule obsahujú: 80 % vody, 12 % sacharidov, vitamín C, aminokyseliny, vitamíny skupiny B, betakarotén, vápnik, horčík, fosfor, draslík, železo, síru, kremík, mangán a meď. Posilňujú vlasy, nechty aj pokožku, sú výborným zdrojom železa a ďalších prvkov, napríklad kremíka a

Marhule

Marhule obsahujú: 80 % vody, 12 % sacharidov, vitamín C, aminokyseliny, vitamíny skupiny B, betakarotén, vápnik, horčík, fosfor, draslík, železo, síru, kremík, mangán a meď. Posilňujú vlasy, nechty aj pokožku, sú výborným zdrojom železa a ďalších prvkov, napríklad kremíka a

Broskyne

Broskyne obsahujú okolo 80 % vody, 6 až 15 % sacharidov, aminokyseliny, vitamín C, vitamíny skupiny B, betakarotén, kyselinu listovú, vápnik, horčík, sodík, zinok, fosfor, draslík a železo. Žltá, oranžová a červená farba broskýň naznačuje vysoký obsah karoténov. Karótény majú

Broskyne

Broskyne obsahujú okolo 80 % vody, 6 až 15 % sacharidov, aminokyseliny, vitamín C, vitamíny skupiny B, betakarotén, kyselinu listovú, vápnik, horčík, sodík, zinok, fosfor, draslík a železo. Žltá, oranžová a červená farba broskýň naznačuje vysoký obsah karoténov. Karótény majú

Višne

Višne sú dobrým zdrojom draslíka; ten pomáha udržovať pravidelný rytmus srdca a zdravú pokožku. Naviac obsahujú nezanedbatelné množstvo vitamínu C . Višne pomáhajú aj pri liečení porúch pamäte. Vedci zistili, že višňa je úspešná aj pri zápalových procesoch a zmierňuje

Višne

Višne sú dobrým zdrojom draslíka; ten pomáha udržovať pravidelný rytmus srdca a zdravú pokožku. Naviac obsahujú nezanedbatelné množstvo vitamínu C . Višne pomáhajú aj pri liečení porúch pamäte. Vedci zistili, že višňa je úspešná aj pri zápalových procesoch a zmierňuje

Hrozno

Hrozno obsahuje draslík, kyselinu listovú, vitamín C, E a vitamíny B. Je tiež plné antioxidantov. Šupky sú vynikajúce na zlepšenie trávenia, zároveň je hrozno zdravé aj pre srdce a prečistenie organizmu. Červené a tmavomodré odrody hrozna v porovnaní so zelenými

Hrozno

Hrozno obsahuje draslík, kyselinu listovú, vitamín C, E a vitamíny B. Je tiež plné antioxidantov. Šupky sú vynikajúce na zlepšenie trávenia, zároveň je hrozno zdravé aj pre srdce a prečistenie organizmu. Červené a tmavomodré odrody hrozna v porovnaní so zelenými

Liči

Liči (Litchi chinensis) majú vysoký obsah vody – asi 80%. Aromatické a príjemne osviežujúce plody ďalej poskytujú asi 1-3% bielkovín, 1.5% tuku, asi 18% sacharidov, vlákninu a kyseliny. Liči patria medzi vynikajúce zásobárne vitamínu C: 83 mg na 100g hmotnosti.

Liči

Liči (Litchi chinensis) majú vysoký obsah vody – asi 80%. Aromatické a príjemne osviežujúce plody ďalej poskytujú asi 1-3% bielkovín, 1.5% tuku, asi 18% sacharidov, vlákninu a kyseliny. Liči patria medzi vynikajúce zásobárne vitamínu C: 83 mg na 100g hmotnosti.

Karambola

Karamboly (Averrhoa carambola) majú veľmi osviežujúcu, kyslejšiu chuť, pripomínajúcu zelené odrody jabĺk. Plody sú bohaté na vitamíny C, B1 a B2, ďalej obsahujú množstvo vápnika , horčíka a železa. Najzákladnejšia výživová hodnota karamboly spočíva v pomerne dobrom obsahu vitamínu C,

Karambola

Karamboly (Averrhoa carambola) majú veľmi osviežujúcu, kyslejšiu chuť, pripomínajúcu zelené odrody jabĺk. Plody sú bohaté na vitamíny C, B1 a B2, ďalej obsahujú množstvo vápnika , horčíka a železa. Najzákladnejšia výživová hodnota karamboly spočíva v pomerne dobrom obsahu vitamínu C,