Goji

Goji

Goji (godži) sú sušené plody kustovnice (Lycium chinensis). Goji majú sýto červenú farbu a sú veľké asi ako sušené hrozienka. Chuťou pripomínajú niečo medzi brusnicou, jablkom alebo šípkou. Goji rastú na úrodnej pôde himalájskych podhorí na stredne veľkých kríkoch. Tradičná čínska medicína od nepamäti považuje Goji za liečivú potravinu podporujúcu dlhovekosť, vitalitu a sexuálnu potenciu….

Pistácia

Pistácia

Pistácie, zelenkasté semená z kôstok pistácie pravej (Pistacie vera) majú približne 60 % tukov, 20 % bielkovín a 15 % sacharidov. V pistáciách sú fytosteroly, ktoré sú veľmi podobné cholesterolu. Niekoľko výskumov dokázalo, že fytosteroly znižujú nielen hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi, ale majú tiež preventívny účinok voči rôznym typom rakoviny. Pistácie majú vysoký obsah…

Molybdén

Molybdén

Molybdén bráni okysličovaniu tukov a tukových látok v stenách buniek a svojím účinkom pripomína vitamín E. U nás sa dostatočné množstvo dá zabezpečiť jeho prijímaním v strave. Podobne ako selén sa molybdén z pôdy ľahko vyplavuje, a to najmä v prirodzene kyslom prostredí. Funkcie: podporuje zabudovávanie vápnika do kostí a zubov, spolu s fluórom sa…

Selén

Selén je nepostrádateľný pre telo ako antioxidant (chemická látka, ktorej prítomnosť v tele brzdí proces starnutia). Bez selénu by ľudský organizmus nerástol a nerozmnožoval sa, pečeň by neplnila svoju funkciu a netvorili by sa ani dôležité hormóny. Nedávno vedci zistili, že selén je nevyhnutný pre tvorbu aktívnej formy hormónu štítnej žľazy, pre zdravú pokožku a…

Mangán

Mangán (Mn) je dôležitý pre využitie vápnika, fosforu, železa a vitamínu E a C). Taktiež je potrebný pre tvorbu bielkovín, cukrov a tukov. Mangán dôležitý pre udržanie integrity kože a kostí, menštruačného cyklu a metabolizmus cholesterolu. Mangán je nevyhnutnou ochranou proti cukrovke. Je vysoká pravdepodobnosť, že dojčiace matky s veľmi nízkou hladinou mangánu budú mať…

Zinok

Zinok

Zinok potrebuje každá bunka v tele. Je koncentrovaný v svaloch, kostiach, koži, obličkách, podžalúdkovej žľaze, očiach, u mužov v prostate. Funkcie v organizme: – aktivizuje vyše 100 enzýmov trávenia a metabolizmu – aktivuje vitamín A (bez zinku sa vit. A neuvoľní z pečene) – reguluje pH – napomáha tvorbe HCl v sliznici žalúdka – podporuje…

Ryža

Ryža

Ryža je bohatá na škrob, obsahuje menšie množstvo bielkovín, ale ich biologická hodnota  je veľmi vysoká. Ryža obsahuje jednoduché aj zložené sacharidy. Jednoduché sacharidy zahŕňajú glukózu, fruktózu a laktózu. Zo zložených sacharidov je to škrob (85% hmotnosti ryžového zrna). Ryža má nízky obsah tukov, neobsahuje cholesterol. Kyselina linolová, ktorú si telo nevie samo syntetizovať,  tvorí…

Raž

Raž

Raž siata (Secale cereale). Nutričná hodnota raže je veľmi vysoká. Raž obsahuje asi 70% sacharidov, 9-15 % bielkovín, 1,5 % tuku, vlákninu a veľa minerálnych prvkov (draslík, fosfor, železo, síru, fluór atď.) Celozrnná ražná múka blahodarne pôsobí na činnosť čriev, proti zápche, hemoroidom, nádorom. Raž je veľmi vhodná na naklíčovanie. Naklíčené zrnká majú v porovnaní…

Proso

Proso

Proso (Panicum miliaceum L.) je z obilnín je najbohatšie na minerálne látky. Proso bolo jednou z hlavných obilnín Slovanov, ktorí ho konzumovali v podobe výživných kaší, placiek a polievok. Má vysoký obsah fluóru a kyseliny kremičitej, obsahuje aj horčík, draslík, fosfor a železo. Proso neobsahuje lepok, obsahuje veľa leucínu, izoleucínu, fenylalanínu, valínu. Obsah minerálnych látok…

Rybka a akvárium

Predstavte si, že máte guľaté sklenené akvárium s malou zlatou rybkou. Čo by ste urobili, ak by vaša rybka ochorela? Začali by ste ošetrovať rybku, alebo by ste vymenili vodu? Odpoveď je jednoduchá. Ak je rybka chorá, jednoducho vymeníme vodu. Naša rybka je metaforou pre ľudskú bunku a voda, ktorá rybku obklopuje, je naše vnútorné…

Koniec obsahu

Koniec obsahu