Mangán
Mangán (Mn) je dôležitý pre využitie vápnika, fosforu, železa a vitamínu E a C). Taktiež je potrebný pre tvorbu bielkovín, cukrov a tukov. Mangán dôležitý pre udržanie integrity kože a kostí, menštruačného cyklu a metabolizmus cholesterolu.
Mangán je nevyhnutnou ochranou proti cukrovke. Je vysoká pravdepodobnosť, že dojčiace matky s veľmi nízkou hladinou mangánu budú mať dieťa s cukrovkou. Významnou mierou podieľa aj na vytváraní imunity. Slúži k tvorbe interferónu, ktorý je považovaný za základnú protilátku proti niektorým nádorom.
Funkcie:
- chráni pred osteoporózou, artrózou a kazivosťou zubov
- chráni pred vysokým krvným tlakom
- chráni pred chudokrvnosťou z nedostatku železa
- podporuje tvorbu materského mlieka
- chráni pred vysokou hladinou cholesterolu
- chráni pred cukrovkou, artritídou
- chráni pred ateriosklerózou, srdcovými chorobami, svalovými kŕčmi a pred zrýchleným tepom
- chráni pred duševnými chorobami, Parkinsonovou chorobou, Alzheimerovou chorobou
Nedostatok
mangánu spôsobuje oneskorenú tvorbou kostí, poruchu reprodukčných funkcií, k nervové poruchy, stratu telesnej hmotnosti, pomalý rastu vlasov a fúzov, kožné ochorenia, lámavosť zubov.
Strava s vysokým obsahom fosfora a vápnika môže negatívne ovplyvniť ovplyvňovať vstrebávanie mangánu.
Zdroje:
zemiaky, ryža, celozrnné výrobky, avokádo, obilné klíčky, gaštany, hrášok, čučoriedky, mandle, ovocie, lucerna, strukoviny, zelenina, orechy