Špenát

Špenát

Špenát podporuje ochranu svalov, srdca, mozgu, oka a spermií. Obsahuje karotenoidy (betakarotén, lykopén, luteín), vitamíny C, E, A, kyselinu listovú, vápnik, horčík a vlákninu. Chráni pred rakovinou, aterosklerózou, mozgovou porážkou, obezitou a osteoporózou. Ak vám nechutí špenát, skúste brokolicu, kaleráb, karfiol, rôzne druhy kapusty, ružičkový kel, špargľu alebo kápiu. Samozrejme nie vyprážaný karfiol alebo kapustnicu…

Kel

Kel

Kel je listová zelenina veľmi bohatá na živiny. Kel obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín E a K. Je v ňom aj draslík, vápnik, horčík, železo, fosfor, selén a kyselina listová. Najmä kučeravý kel obsahuje mnoho karoténov. Kel pomáha pri problémoch so žalúdkom, pečeňou alebo črevných problémoch. Takisto priaznivo pôsobí pri znižovania cholesterolu.

Tekvica

Tekvica

Tekvica patrí medzi najstaršie kultúrne plodiny. Konzumáciou tekvice dostanete do tela viaceré nevyhnutné minerály ako železo, meď, horčík, zinok, či draslík, ale obsahuje aj vitamín  A, C, E, B5, B6, B9. Pre svoju schopnosť absorpcie jedovatých látok v čreve je vynikajúca pri detoxikácii organizmu. Pomáha znižovať množstvo tukov v krvi, pôsobí močopudne a mierne preháňajúco….

Cícer baraní

Cícer

Cícer baraní (Cicer arietinum L.) je strukovina jemne orieškovej chuti. V minulosti sa na našom území z neho pripravovali napr. zeleninové polievky, ktorým dodával chuť „kuraciny“. Z hľadiska nutričných a organoleptických vlastností patrí cícer medzi najkvalitnejšie strukoviny vhodné pre ľudskú výživu. Odporúča sa pre deti a tehotné ženy – je bohatým zdrojom vápnika, železa a…

Cesnak

Cesnak

Cesnak pochádza so Sibíri, ale vo veľkom sa používal aj v Egypte.  Obsahuje vitamíny B1, B2, C, K, pyridoxín a kyselinu listovú. Okrem toho aj množstvo ďalších dôležitých látok, napríklad horčík, fosfor, železo, zinok, jód, draslík, sodík, vápnik. Vďaka nim dokáže cesnak potlačiť aj tvorbu cholesterolu pečeni a zároveň znížiť jeho škodlivú hladinu v krvi. Za …

Koniec obsahu

Koniec obsahu