
Rakytník
Rakytník rešetliakový (Hippophae rhamnoides) je liečivá rastlina, ktorej plody sú výdatným zdrojom vitamínu E – najviac zo všetkých rastlinných plodov, C (jediná oranžová bobuľka obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu C!) , F, P a betakaroténu – provitamínu A, skupiny vitamínov B (B1, B2, B6,), nenasýtených mastných kyselín. Účinnou zložkou sú flavonoidy a prítomná je cenná…

Goji
Goji (godži) sú sušené plody kustovnice (Lycium chinensis). Goji majú sýto červenú farbu a sú veľké asi ako sušené hrozienka. Chuťou pripomínajú niečo medzi brusnicou, jablkom alebo šípkou. Goji rastú na úrodnej pôde himalájskych podhorí na stredne veľkých kríkoch. Tradičná čínska medicína od nepamäti považuje Goji za liečivú potravinu podporujúcu dlhovekosť, vitalitu a sexuálnu potenciu….

Pistácia
Pistácie, zelenkasté semená z kôstok pistácie pravej (Pistacie vera) majú približne 60 % tukov, 20 % bielkovín a 15 % sacharidov. V pistáciách sú fytosteroly, ktoré sú veľmi podobné cholesterolu. Niekoľko výskumov dokázalo, že fytosteroly znižujú nielen hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi, ale majú tiež preventívny účinok voči rôznym typom rakoviny. Pistácie majú vysoký obsah…

Proso
Proso (Panicum miliaceum L.) je z obilnín je najbohatšie na minerálne látky. Proso bolo jednou z hlavných obilnín Slovanov, ktorí ho konzumovali v podobe výživných kaší, placiek a polievok. Má vysoký obsah fluóru a kyseliny kremičitej, obsahuje aj horčík, draslík, fosfor a železo. Proso neobsahuje lepok, obsahuje veľa leucínu, izoleucínu, fenylalanínu, valínu. Obsah minerálnych látok…

Raž
Raž siata (Secale cereale). Nutričná hodnota raže je veľmi vysoká. Raž obsahuje asi 70% sacharidov, 9-15 % bielkovín, 1,5 % tuku, vlákninu a veľa minerálnych prvkov (draslík, fosfor, železo, síru, fluór atď.) Celozrnná ražná múka blahodarne pôsobí na činnosť čriev, proti zápche, hemoroidom, nádorom. Raž je veľmi vhodná na naklíčovanie. Naklíčené zrnká majú v porovnaní…

Ryža
Ryža je bohatá na škrob, obsahuje menšie množstvo bielkovín, ale ich biologická hodnota je veľmi vysoká. Ryža obsahuje jednoduché aj zložené sacharidy. Jednoduché sacharidy zahŕňajú glukózu, fruktózu a laktózu. Zo zložených sacharidov je to škrob (85% hmotnosti ryžového zrna). Ryža má nízky obsah tukov, neobsahuje cholesterol. Kyselina linolová, ktorú si telo nevie samo syntetizovať, tvorí…
Koniec obsahu
Koniec obsahu