Mäso
Mäso je kostrová svalovina dobytka, zveriny, hydiny, rýb určená na spotrebu alebo ďalšie spracovanie. Mäso v širšom slova zmysle znamená všetky svalové, tukové a kostrové tkanivá vrátane požívateľných častí orgánov (kosti, chrupavky, väzivo, šľachy a medzisvalové tukové tkanivo).
Mäso obsahuje približne 16 až 20% plnohodnotných bielkovín. Bielkoviny mäsa sú veľmi kvalitné. Obsahujú komplex dobre vyvážených aminokyselín, ktoré sú základnými stavebnými zložkami rastu organizmu. Z vitamínov obsahuje vitamín D, vitamíny skupiny B, najmä vitamín B12, z minerálnych látok je to železo a fosfor, ale aj zinok a selén. Všeobecne platí, že čím je mäso červenšie, tým viac železa obsahuje. Tuky v mäse patria takmer rovnakým dielom k nasýteným a mononenasýteným. Mäso neobsahuje skoro žiadne sacharidy.
Ak chce telo prijať energiu, musí najskôr potravu upraviť do kvapalnej podoby a potom s ňou môže ďalej pracovať. Pri trávení mäsa takto vynaloží 70% vlastnej energie na trávenie a 30% potom môže využiť. Pri ovocí a zelenine dokáže telo využiť až 90% z prijatej energie.
Problémom v súčasnosti je, že väčšina mäsa na pultoch v obchodoch pochádza z veľkochovov, kde je dobytok a hydina sú dopované obrovskými množstvami antibiotík, hormonálnych prípravkov a liekov. Hoci existujú limity na ich kontrolu, bezpečnejšia možnosť je orientovať sa na biopotraviny a produkty z ekologického hospodárstva alebo domácej výroby.