Cvikla

Cvikla

Cvikla (červená repa) obsahuje predovšetkým železo, ktorého výskyt je spomedzi ostatných potravín mimoriadne vysoký. Z minerálnych látok sú to potom ďalej zinok, meď, kremík, draslík, vápnik, jód a horčík. Tieto zlepšujú kvalitu pleti, nechtov, vlasov a výrazne pomocou nich bojujete aj proti známkam starnutia. Cvikla má vysoký podiel kyseliny listovej a vláknin, ktoré zlepšujú nielen…

Uhorka

Uhorka

Uhorka obsahuje až 96 percent vody, preto je ideálnou potravinou, ktorá vaše telo udrží hydratované. Nachádza sa v nej komplex vitamínov B, vitamín C, A, ale aj síra, mangán, fosfor, vápnik, draslík a bór. Ten je dôležitý na správny vývoj kostí a kĺbovej chrupavky. Obsah kremíka a síry v uhorkách podporuje zdravý rast vlasov. S pomocou uhoriek efektívne…

Cibuľa

Cibuľa

Surová cibuľa má fytoncídne účinky (ničí choroboplodné zárodky a dokáže zastaviť rast niektorých baktérií a mikroorganizmov), potláča plynatosť a zápchu. Vzhľadom na obsah síry, kremíka a zinku vplýva veľmi dobre na rast vlasov a pevnosť nechtov. Cibuľa je výbornou prevenciou proti osteoporóze. Množstvo zinku je potrebné na stavbu kostí, Allicín zmenšuje riziko artériosklerózy a trombózy a…

Paradajky

Paradajky

Paradajky pochádzajú z Južnej Ameriky z oblasti Ánd. Paradajka obsahuje A, B, E a C vitamín, ktorý je tu zastúpený v takom množstve, že vám stačí zjesť jednu väčšiu paradajku, aby ste pokryli jeho odporúčanú dennú dávku. Z minerálov je to draslík, sodík, horčík, fosfor, železo, zinok. Draslík je vynikajúci ako prevencia srdcovocievnych chorôb. Pravidelná…

Brokolica

Brokolica

Brokolica (ako karfiol, ružičkový kel a kapusta) patrí medzi hlúbovitú zeleninu. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, A, B komplexu, vitamínu H a K. Čím sú ružičky brokolice tmavšie, tým je v nej viac vitamínu C aj betakaroténu. Z minerálnych látok je tu zastúpený najmä vápnik, nevyhnutný pre zdravé kosti a železo, ktoré potrebujeme pre správne fungovanie…

Baklažán

Baklažán

Baklažán je chudobný na bielkoviny a neobsahuje skoro žiadny tuk. Obsahuje predovšetkým mangán,  molybdén, draslík, meď, síru a vápnik. Z vitamínov je to vitamín K, B1, B3, B6, B9 a vitamín C. Funkcie: diuretikum, zvyšuje produkciu moču, pomáha pri fungovaní obličiek a zmenšovaní opuchov prospieva pri obličkových kameňoch, a kardiovaskulárnych chorobách vďaka prítomnosti fytochemikálií chráni…

Špenát

Špenát

Špenát podporuje ochranu svalov, srdca, mozgu, oka a spermií. Obsahuje karotenoidy (betakarotén, lykopén, luteín), vitamíny C, E, A, kyselinu listovú, vápnik, horčík a vlákninu. Chráni pred rakovinou, aterosklerózou, mozgovou porážkou, obezitou a osteoporózou. Ak vám nechutí špenát, skúste brokolicu, kaleráb, karfiol, rôzne druhy kapusty, ružičkový kel, špargľu alebo kápiu. Samozrejme nie vyprážaný karfiol alebo kapustnicu…

Kel

Kel

Kel je listová zelenina veľmi bohatá na živiny. Kel obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín E a K. Je v ňom aj draslík, vápnik, horčík, železo, fosfor, selén a kyselina listová. Najmä kučeravý kel obsahuje mnoho karoténov. Kel pomáha pri problémoch so žalúdkom, pečeňou alebo črevných problémoch. Takisto priaznivo pôsobí pri znižovania cholesterolu.

Tekvica

Tekvica

Tekvica patrí medzi najstaršie kultúrne plodiny. Konzumáciou tekvice dostanete do tela viaceré nevyhnutné minerály ako železo, meď, horčík, zinok, či draslík, ale obsahuje aj vitamín  A, C, E, B5, B6, B9. Pre svoju schopnosť absorpcie jedovatých látok v čreve je vynikajúca pri detoxikácii organizmu. Pomáha znižovať množstvo tukov v krvi, pôsobí močopudne a mierne preháňajúco….

Koniec obsahu

Koniec obsahu