Baklažán

Baklažán je chudobný na bielkoviny a neobsahuje skoro žiadny tuk. Obsahuje predovšetkým mangánmolybdén, draslík, meď, síru a vápnik. Z vitamínov je to vitamín K, B1, B3, B6, B9 a vitamín C.

Funkcie:Baklažán

  • diuretikum, zvyšuje produkciu moču, pomáha pri fungovaní obličiek a zmenšovaní opuchov
  • prospieva pri obličkových kameňoch, a kardiovaskulárnych chorobách
  • vďaka prítomnosti fytochemikálií chráni pred rakovinou
  • upravuje vylučovanie žlče a tvorbu štiav v pankrease
  • znižuje hladinu cholesterolu

Baklažán je výborná  potravina pre srdce aj mozog. Antioxidačné farbivo šupky (antokyanín) posilňuje membrány nervových buniek a vitamín B1 podporuje tvorbu acetycholínu, ktorý šíri signály z mozgu do svalov.

Baklažán obsahuje viac nikotínu ako akejkoľvek jedlá rastlina (0,01 mg na 100 g). Množstvo nikotínu prijaté konzumáciou baklažánu je však zanedbateľné v porovnaní byť v s prítomnosti fajčiara. V priemere 9 kg baklažánu obsahuje rovnaké množstvo nikotínu ako jedna cigareta.

Pridaj komentár