Baklažán
Baklažán je chudobný na bielkoviny a neobsahuje skoro žiadny tuk. Obsahuje predovšetkým mangán, molybdén, draslík, meď, síru a vápnik. Z vitamínov je to vitamín K, B1, B3, B6, B9 a vitamín C.
Funkcie:
- diuretikum, zvyšuje produkciu moču, pomáha pri fungovaní obličiek a zmenšovaní opuchov
- prospieva pri obličkových kameňoch, a kardiovaskulárnych chorobách
- vďaka prítomnosti fytochemikálií chráni pred rakovinou
- upravuje vylučovanie žlče a tvorbu štiav v pankrease
- znižuje hladinu cholesterolu
Baklažán je výborná potravina pre srdce aj mozog. Antioxidačné farbivo šupky (antokyanín) posilňuje membrány nervových buniek a vitamín B1 podporuje tvorbu acetycholínu, ktorý šíri signály z mozgu do svalov.
Baklažán obsahuje viac nikotínu ako akejkoľvek jedlá rastlina (0,01 mg na 100 g). Množstvo nikotínu prijaté konzumáciou baklažánu je však zanedbateľné v porovnaní byť v s prítomnosti fajčiara. V priemere 9 kg baklažánu obsahuje rovnaké množstvo nikotínu ako jedna cigareta.