Bór

Bór podobne ako kremík viaže vápnik. Na rozdiel od kremíka, ktorý pomáha tvoreniu kostí cestou viazania vápnika, bór zabraňuje vápniku unikať z krvi, a tak kosti odvápniť – dekalcifikovať. Táto vlastnosť bóru je dôležitá najmä v staršom veku, hlavne u žien v postmenopauzovom období, ktoré trpia viac osteoporózou než muži.

Funkcie:

  •  dôležitý pre zdravý vývoj kostí, metabolizmus vápnika, fosforu a horčíka
  •  chráni pred stresom a prispieva k zdravému vývoju osobnosti
  •  zvyšuje svalovú energiu
  • podporuje funkciu mozgu a nervové reakcie, tým priaznivo ovplyvňuje aj duševnú činnosť
  • udržiava hladinu testosterónu a estrogénu u žien.
  • v staršom veku chráni pred osteoporózou, ubúdaním svalstva, prejavmi rôznych foriem demencie, duševnej znalosti a znížením kvality života
  • je účinný pri liečbe artritídy a iných kostných chorôb

Nedostatok
Vyskytuje u ľudí s prevažne mäsitou stravou, pretože mäso a mäsité produkty ho neobsahujú. Jeho účinky sú znižované najmä pri zvýšenom príjme vitamínu D.

Prebytok
Môže byť toxický. Vysoké dávky bóru môžu byť spôsobené väčšou konzumáciou broskýň alebo uhoriek. Prejavujú sa vo forme červených vyrážok, zaťažením žalúdka, prípadne hnačkami. Po troch dňoch, pri znížení príjmu potravy s vysokým obsahom bóru, príznaky miznú.

Zdroje
sušené slivky, hrozienka, arašidy, ďatle, zelenina, ovocie, broskyne, uhorky, červená repa, reďkovka, zeler, celozrnné obilniny

Pridaj komentár