Mango

Mango je populárne tropické ovocie, plod Mangovníka, ktoré dnes bežne dostať kúpiť aj u nás. Dužina manga je priam vitamínovou bombou. Chráni konzumenta pred nebezpečnými radikálmi, vznikajúcimi napríklad ožiarením ÚV lúčmi, prechádzajúcimi stenšenou ozónovou vrstvou. 100 g dužiny obsahuje až 5 000 medzinárodných jednotiek provitamínu A, teda betakaroténu, až dvakrát toľko vitamínu C ako citrón, ako aj vitamíny skupiny B. Z minerálov si zaslúži pozornosť vysoký obsah draslíka, ale i vápnika, horčíka, sodíka, fosforu a železa. Obsahuje 11-22 % sacharidov, 0,7 % bielkovín a 0,3 % tukov.

Veľká kôstka zaberá 25-35 % hmotnosti plodu a je od dužiny ťažko oddeliteľná. Semeno chutí ako horké mandle. Obsahuje až 70 % sacharidov, 10 % tuku, 6 % bielkovín.

Nezrelé plody obsahujú veľa škrobu, ktorý sa až pri dozrievaní mení na cukor. Nezrelé mango sa preto využíva ako zelenina. Po dozretí sa konzumuje predovšetkým čerstvé vo forme šalátov, kokteilov, džúsov, vyrábajú sa však z neho aj lekváre, kompóty, korenisté omáčky, mrazí sa, kandizuje a pripravuje sa z neho i víno a pálenka.

Mango má zdravotne preventívny a liečebný účinok. Jeho obsahové látky pomáhajú liečiť problémy súvisiace s pokožkou, sliznicami i zrakom, ale priaznivo pôsobia i pri chorobách srdca a srdcovocievneho systému, znižujú krvný tlak, stimulujú činnosť obličiek, pomáhajú odvodňovať organizmus a sú vhodné aj pri redukčnej diéte.

Po tejto maškrte sa nepite aspoň dve hodiny vodu, mlieko, ale ani alkohol. Citliví ľudia sa vraj po podobnej kombinácii cítia „príšerne“. I keď následky nie sú nebezpečné, bývajú dosť nepríjemné.

Mango

Foto: © Flagstaffotos

Pridaj komentár