Potraviny

Med

Med je produktom včely medonosnej, ktorá zbiera nektár alebo medovicu. Je to zmes cukrov (fruktóza 38 %, glukóza, 31 %, sacharóza 1 % a iné sacharidy 9 %), vody, a iných zložiek. Okrem toho obsahuje aj organické kyseliny – jablčnú,

Med

Med je produktom včely medonosnej, ktorá zbiera nektár alebo medovicu. Je to zmes cukrov (fruktóza 38 %, glukóza, 31 %, sacharóza 1 % a iné sacharidy 9 %), vody, a iných zložiek. Okrem toho obsahuje aj organické kyseliny – jablčnú,

Gaštany

Gaštany sú veľmi výživné, obsahujú 6-8% bielkovín, 3% tukov a 40-42% cukrov, najmä škrobu. Čerstvé gaštany majú rovnaký obsah vitamínu C ako citróny. Rovnako sú dobrým zdrojom vitamínov B1, B2, E a minerálov – horčíka, draslíka, zinku, železa, fosforu, sodíka,

Gaštany

Gaštany sú veľmi výživné, obsahujú 6-8% bielkovín, 3% tukov a 40-42% cukrov, najmä škrobu. Čerstvé gaštany majú rovnaký obsah vitamínu C ako citróny. Rovnako sú dobrým zdrojom vitamínov B1, B2, E a minerálov – horčíka, draslíka, zinku, železa, fosforu, sodíka,

Mandle

Sú to olejnaté, sladké alebo horké semená z kôstok kožovito suchých kôstkovíc mandle obyčajnej (Prunus amygdalus). Obsahujú 58,1% tukov, 18,7 % proteínov, 15,2 % vlákniny, 5,7% vody a 2,3 % sacharidov. Sú bohaté na proteíny, horčík, draslík, fosfor a meď.

Mandle

Sú to olejnaté, sladké alebo horké semená z kôstok kožovito suchých kôstkovíc mandle obyčajnej (Prunus amygdalus). Obsahujú 58,1% tukov, 18,7 % proteínov, 15,2 % vlákniny, 5,7% vody a 2,3 % sacharidov. Sú bohaté na proteíny, horčík, draslík, fosfor a meď.

Mango

Mango je populárne tropické ovocie, plod Mangovníka, ktoré dnes bežne dostať kúpiť aj u nás. Dužina manga je priam vitamínovou bombou. Chráni konzumenta pred nebezpečnými radikálmi, vznikajúcimi napríklad ožiarením ÚV lúčmi, prechádzajúcimi stenšenou ozónovou vrstvou. 100 g dužiny obsahuje až

Mango

Mango je populárne tropické ovocie, plod Mangovníka, ktoré dnes bežne dostať kúpiť aj u nás. Dužina manga je priam vitamínovou bombou. Chráni konzumenta pred nebezpečnými radikálmi, vznikajúcimi napríklad ožiarením ÚV lúčmi, prechádzajúcimi stenšenou ozónovou vrstvou. 100 g dužiny obsahuje až

Moruše

Moruše (Morus alba alebo Morus nigra) majú osviežujúcu, príjemnú sladkokyslú chuť, obsahujú cenné látky a vitamíny.  Obsahujú 8% cukrov, ďalej organické kyseliny, vitamín C, minerálne a bioaktívne látky s protizápalovými a dezinfekčnými účinkami horných dýchacích ciest. Moruše sú bohaté na

Moruše

Moruše (Morus alba alebo Morus nigra) majú osviežujúcu, príjemnú sladkokyslú chuť, obsahujú cenné látky a vitamíny.  Obsahujú 8% cukrov, ďalej organické kyseliny, vitamín C, minerálne a bioaktívne látky s protizápalovými a dezinfekčnými účinkami horných dýchacích ciest. Moruše sú bohaté na

Pohánka

Pohánka je veľmi hodnotnou súčasťou ľudskej výživy. Pohánka obsahuje 12-15 % bielkovín, priaznivé je aj zloženie aminokyselín. Obsahuje bioflavonoidy, je dôležitým zdrojom zinku, medi, selénu, mangánu a iných stopových prvkov. Z vitamínov sú v plodoch pohánky zastúpené predovšetkým vitamíny B1

Pohánka

Pohánka je veľmi hodnotnou súčasťou ľudskej výživy. Pohánka obsahuje 12-15 % bielkovín, priaznivé je aj zloženie aminokyselín. Obsahuje bioflavonoidy, je dôležitým zdrojom zinku, medi, selénu, mangánu a iných stopových prvkov. Z vitamínov sú v plodoch pohánky zastúpené predovšetkým vitamíny B1

Čučoriedky

Čučoriedky, ktoré sa považujú za najzdravšie ovocie na svete, sú plodmi kríkaVaccinium myrtillus. Plody obsahujú aj organické kyseliny, pektíny, cukry, provitamín A a vitamín B, najmä tiamín, vitamín C, vápnik, draslik, horčík a fosfor. Pre obsah trieslovín sa používajú proti

Čučoriedky

Čučoriedky, ktoré sa považujú za najzdravšie ovocie na svete, sú plodmi kríkaVaccinium myrtillus. Plody obsahujú aj organické kyseliny, pektíny, cukry, provitamín A a vitamín B, najmä tiamín, vitamín C, vápnik, draslik, horčík a fosfor. Pre obsah trieslovín sa používajú proti

Vajcia

Slepačie vajce pozostáva z cca 75% vody, 12% bielkovín a 11% tukov. Okrem toho sú vajcia významným zdrojom vitamínov A, E, D a K,  a celého radu vitamínov skupiny B.  Z minerálnych látok je to najmä selén, zinok, horčík, fosfor,

Vajcia

Slepačie vajce pozostáva z cca 75% vody, 12% bielkovín a 11% tukov. Okrem toho sú vajcia významným zdrojom vitamínov A, E, D a K,  a celého radu vitamínov skupiny B.  Z minerálnych látok je to najmä selén, zinok, horčík, fosfor,