Baklažán

Baklažán

Baklažán je chudobný na bielkoviny a neobsahuje skoro žiadny tuk. Obsahuje predovšetkým mangán,  molybdén, draslík, meď, síru a vápnik. Z vitamínov je to vitamín K, B1, B3, B6, B9 a vitamín C. Funkcie: diuretikum, zvyšuje produkciu moču, pomáha pri fungovaní obličiek a zmenšovaní opuchov prospieva pri obličkových kameňoch, a kardiovaskulárnych chorobách vďaka prítomnosti fytochemikálií chráni…

Čaj

Čaj

Čaj sa získava  spracovaním listov z čajovníka (Camellia sinensis). Nápoje vyrobené z inej rastliny ako čajovníka nie sú čaje. Spôsob spracovania (zelený, čierny, biely) a oblasť (japonský, čínsky, indický) určujú druh čaju

Sója

Sója

Sója je strukovina, ktorá viac ako 2 000 rokov predstavuje spolu s ryžou základnú výživu národov východnej a juhovýchodnej Ázie. Vyniká predovšetkým jej vysokou výživovou hodnotou, chemickým zložením a priaznivými účinkami. Sója je zdrojom kvalitných bielkovín (obsahuje 40% bielkovín podobného zloženia ako bielkoviny najkvalitnejšieho mäsa), obsahuje 20% tukov tvorených hlavne polynenasýtenými mastnými kyselinami. Medzi nimi sa…

Arónia

Arónia

Arónie sú plody Arónie čiernoplodej, ľudovo nazývanej aj čierna jarabina. Plody majú dokázaný  liečivý účinok. Obsahujú 13,5 % cukru, majú vysoký obsah biologicky aktívnych látok, vitamín C a P (rutín), provitamín A, vitamíny zo skupiny B, betakarotén (antioxidant), antibakteriálne látky; z minerálnych látok vápnik, železo, bór, jód, meď, molybdén a ďalšie. Zvláštnosťou je vysoký obsah…

Papája

Papája

Papája je chutné a navyše neuveriteľne zdravé exotické ovocie. Chuť sa dá prirovnať k žltému melónu kombinovanému s broskyňou. V papáji sa nachádza množstvo dôležitých látok. Medzi hlavné patrí provitamín A, ktorý chráni sliznice a ostrí zrak. Obsahuje aj vitamín B5 a C, ako aj kyselinu pantotenovú, ktorá zvyšuje životnú energiu. Nechýbajú ani prvky, ako…

Hurmikaki

Hurmikaki

Hurmikaki (alebo kaki) sladký oranžový plod, ktorý pripomína rajčinu, je plodom Ebenovníka. Hurmikaki obsahuje vápnik, čím prispieva k udržiavaniu pevných kostí. Ďalej obsahuje aj draslík, horčík, fosfor, meď, mangán. Vďaka železu sa odporúča ako jeden z preventívnych či liečivých prostriedkov pri anémii. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A, C a E. Účinky: zlepšuje stav srdcovo-cievneho…

Slnečnicové semienka

Slnečnicové semienka

Slnečnicové semienka obsahujú vitamín E, ktorý sa stará o produkciu červených krviniek, podporuje krvný obeh a znižuje riziko výskytu srdcovo-cievnych ochorení. Slnečnicové semienka sú zásobárňou vitamínov skupiny B (hlavne B1 a B5), ktoré sú zodpovedné za správnu funkciu nervovej sústavy. Nedostatok vitamínu B1 spôsobuje zápalové reakcie organizmu na kĺboch či svaloch, pričom nízka hladina vitamínu B5…

Cesnak medvedí

Cesnak medvedí

Cesnak medvedí (Allium ursinum) môže byť vynikajúcou náhradou za cesnak. V ničom za ním nezaostáva. Má tiež množstvo liečivých účinkov – reguluje činnosť žalúdka, podporuje trávenie, urýchľuje hojenie rán a vredov, zmierňuje kŕče a ničí črevné parazity. Podobne ako cesnak obsahuje aj sírne zlúčeniny a pomerne veľa vitamínu C. Sírne zlúčeniny znižujú koncentráciu cholesterolu a…

Mak

Mak

Mak má pomerne veľa bielkovín, tvoria až 20% obsahu maku. Tuky tvoria 40%, sú to najmä glyceridy kyseliny linolovej. V 100g maku býva okolo 4,5 g vlákniny. Z vitamínov treba spomenúť vitamín E, z minerálnych látok najmä vápnik, horčík a železo. Osobitne treba vyzdvihnúť vápnik, v 100 g maku sa ho nachádza až 1400 miligramov,…

Ananás

Ananás

Ananás plod ananásovníka obsahuje 12-18% cukrov, zväčša sacharózy, 0,3-0,8% kyselín, najmä citrónovú, jablčnú a vínnu, 0,2-0,5% bielkovín, 0,15% tukov, 0,5-1,2% vlákniny. Z vitamínov dominuje najmä vitamín C, beta-karotén, B2, B3, B6, kyselina listová. Glutation chráni kyselinu askorbovú pred rozkladom, a preto sa v ananásovej šťave uloženej v chlade a tme takmer nemení obsah vitamínu C….

Koniec obsahu

Koniec obsahu