Potraviny

Sója

Sója je strukovina, ktorá viac ako 2 000 rokov predstavuje spolu s ryžou základnú výživu národov východnej a juhovýchodnej Ázie. Vyniká predovšetkým jej vysokou výživovou hodnotou, chemickým zložením a priaznivými účinkami. Sója je zdrojom kvalitných bielkovín (obsahuje 40% bielkovín podobného zloženia

Sója

Sója je strukovina, ktorá viac ako 2 000 rokov predstavuje spolu s ryžou základnú výživu národov východnej a juhovýchodnej Ázie. Vyniká predovšetkým jej vysokou výživovou hodnotou, chemickým zložením a priaznivými účinkami. Sója je zdrojom kvalitných bielkovín (obsahuje 40% bielkovín podobného zloženia

Arónia

Arónie sú plody Arónie čiernoplodej, ľudovo nazývanej aj čierna jarabina. Plody majú dokázaný  liečivý účinok. Obsahujú 13,5 % cukru, majú vysoký obsah biologicky aktívnych látok, vitamín C a P (rutín), provitamín A, vitamíny zo skupiny B, betakarotén (antioxidant), antibakteriálne látky;

Arónia

Arónie sú plody Arónie čiernoplodej, ľudovo nazývanej aj čierna jarabina. Plody majú dokázaný  liečivý účinok. Obsahujú 13,5 % cukru, majú vysoký obsah biologicky aktívnych látok, vitamín C a P (rutín), provitamín A, vitamíny zo skupiny B, betakarotén (antioxidant), antibakteriálne látky;

Papája

Papája je chutné a navyše neuveriteľne zdravé exotické ovocie. Chuť sa dá prirovnať k žltému melónu kombinovanému s broskyňou. V papáji sa nachádza množstvo dôležitých látok. Medzi hlavné patrí provitamín A, ktorý chráni sliznice a ostrí zrak. Obsahuje aj vitamín

Papája

Papája je chutné a navyše neuveriteľne zdravé exotické ovocie. Chuť sa dá prirovnať k žltému melónu kombinovanému s broskyňou. V papáji sa nachádza množstvo dôležitých látok. Medzi hlavné patrí provitamín A, ktorý chráni sliznice a ostrí zrak. Obsahuje aj vitamín

Hurmikaki

Hurmikaki (alebo kaki) sladký oranžový plod, ktorý pripomína rajčinu, je plodom Ebenovníka. Hurmikaki obsahuje vápnik, čím prispieva k udržiavaniu pevných kostí. Ďalej obsahuje aj draslík, horčík, fosfor, meď, mangán. Vďaka železu sa odporúča ako jeden z preventívnych či liečivých prostriedkov

Hurmikaki

Hurmikaki (alebo kaki) sladký oranžový plod, ktorý pripomína rajčinu, je plodom Ebenovníka. Hurmikaki obsahuje vápnik, čím prispieva k udržiavaniu pevných kostí. Ďalej obsahuje aj draslík, horčík, fosfor, meď, mangán. Vďaka železu sa odporúča ako jeden z preventívnych či liečivých prostriedkov

Slnečnicové semienka

Slnečnicové semienka obsahujú vitamín E, ktorý sa stará o produkciu červených krviniek, podporuje krvný obeh a znižuje riziko výskytu srdcovo-cievnych ochorení. Slnečnicové semienka sú zásobárňou vitamínov skupiny B (hlavne B1 a B5), ktoré sú zodpovedné za správnu funkciu nervovej sústavy.

Slnečnicové semienka

Slnečnicové semienka obsahujú vitamín E, ktorý sa stará o produkciu červených krviniek, podporuje krvný obeh a znižuje riziko výskytu srdcovo-cievnych ochorení. Slnečnicové semienka sú zásobárňou vitamínov skupiny B (hlavne B1 a B5), ktoré sú zodpovedné za správnu funkciu nervovej sústavy.

Cesnak medvedí

Cesnak medvedí (Allium ursinum) môže byť vynikajúcou náhradou za cesnak. V ničom za ním nezaostáva. Má tiež množstvo liečivých účinkov – reguluje činnosť žalúdka, podporuje trávenie, urýchľuje hojenie rán a vredov, zmierňuje kŕče a ničí črevné parazity. Podobne ako cesnak

Cesnak medvedí

Cesnak medvedí (Allium ursinum) môže byť vynikajúcou náhradou za cesnak. V ničom za ním nezaostáva. Má tiež množstvo liečivých účinkov – reguluje činnosť žalúdka, podporuje trávenie, urýchľuje hojenie rán a vredov, zmierňuje kŕče a ničí črevné parazity. Podobne ako cesnak

Mak

Mak má pomerne veľa bielkovín, tvoria až 20% obsahu maku. Tuky tvoria 40%, sú to najmä glyceridy kyseliny linolovej. V 100g maku býva okolo 4,5 g vlákniny. Z vitamínov treba spomenúť vitamín E, z minerálnych látok najmä vápnik, horčík a

Mak

Mak má pomerne veľa bielkovín, tvoria až 20% obsahu maku. Tuky tvoria 40%, sú to najmä glyceridy kyseliny linolovej. V 100g maku býva okolo 4,5 g vlákniny. Z vitamínov treba spomenúť vitamín E, z minerálnych látok najmä vápnik, horčík a

Ananás

Ananás plod ananásovníka obsahuje 12-18% cukrov, zväčša sacharózy, 0,3-0,8% kyselín, najmä citrónovú, jablčnú a vínnu, 0,2-0,5% bielkovín, 0,15% tukov, 0,5-1,2% vlákniny. Z vitamínov dominuje najmä vitamín C, beta-karotén, B2, B3, B6, kyselina listová. Glutation chráni kyselinu askorbovú pred rozkladom, a

Ananás

Ananás plod ananásovníka obsahuje 12-18% cukrov, zväčša sacharózy, 0,3-0,8% kyselín, najmä citrónovú, jablčnú a vínnu, 0,2-0,5% bielkovín, 0,15% tukov, 0,5-1,2% vlákniny. Z vitamínov dominuje najmä vitamín C, beta-karotén, B2, B3, B6, kyselina listová. Glutation chráni kyselinu askorbovú pred rozkladom, a

Coca-cola

Coca-cola (kokakola) je sladký, hnedý nápoj s obsahom kyseliny fosforečnej (používa sa ako čistiaci prostriedok na čistenie záchodov, vaní a umývadiel) a oxidu uhličitého. Ďalej obsahuje vodu, farbivo (karamel), umelé sladidlá a rôzne aditíva. Vysoký obsah sladidiel v sódovej vode,

Coca-cola

Coca-cola (kokakola) je sladký, hnedý nápoj s obsahom kyseliny fosforečnej (používa sa ako čistiaci prostriedok na čistenie záchodov, vaní a umývadiel) a oxidu uhličitého. Ďalej obsahuje vodu, farbivo (karamel), umelé sladidlá a rôzne aditíva. Vysoký obsah sladidiel v sódovej vode,

Kivi

Kivi (kiwi) je vďaka svojmu obsahu väčšiny vitamínov a nízkej kalorickej hodnote ideálnou potravinou. Je výživnejšie než ktorékoľvek iné ovocie. Obsahuje až 10-krát viac vitamínu C ako jablká alebo citróny (podľa druhov 50, 100 až 300 mg/%). Ďalšie vitamíny, ktoré

Kivi

Kivi (kiwi) je vďaka svojmu obsahu väčšiny vitamínov a nízkej kalorickej hodnote ideálnou potravinou. Je výživnejšie než ktorékoľvek iné ovocie. Obsahuje až 10-krát viac vitamínu C ako jablká alebo citróny (podľa druhov 50, 100 až 300 mg/%). Ďalšie vitamíny, ktoré