Vitamíny

Vitamín D

Vitamín D (kalciferol) – spevňuje kosti pretože podporuje ukladanie vápnika a horčíka v kostiach. Tvorí sa ožiarením pokožky ÚV lúčmi. To znamená, že ho môžme ľahko získať, keď vyjdeme na slnko. Nedostatok spôsobuje zakrivenie chrbtice najmä v mladom organizme. Zdroje: rybí tuk (predovšetkým makrela a tuniak), slnko, žĺtky, mlieko a maslo,

Vitamíny

Vitamín K

Vitamín K (metylnaftochinon, koagulačný vitamín) – upravuje zrážanlivosť krvi, umožňuje tvorbu protrombínu v pečeni, čím zabraňuje vykrvácaniu. Podporuje správnu funkciu pečene a dlhovekosť. Preventívne pôsobí proti rednutiu kostí (osteoporóze). Vitamín K sa varením nestráca, ale fritovanie a vyprážanie ochudobňuje potraviny o vitamín K. Nedostatok: Nedostatok tohoto dôležitého vitamínu sa prejavuje krvácaním ďasien či dlhším krvácaním…

Vitamíny

Vitamín B3

Vitamín B3 (niacín, kyselina nikotínová) je nevyhnutný na tvorbu energie v bunkách, je významný pri srdcovej, nervovej a svalovej činnosti. Spolu s vitamínom B2 podporuje metabolizmus sacharidov, lipidov, proteínov a aktivuje energiu z potravy. Pomáha udržiavať zdravú kožu a dobré fungovanie tráviaceho ústrojenstva. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi a je potrebný pre hojenie rán. Znižuje…

Vitamíny

Vitamín B5

Vitamín B5 (Acidum panthotenicum) je antistresový vitamín. Zúčastňuje sa na odstraňovaní jedov a vylučovaní liekov z tela. Podporuje imunitný systém slizníc, rast vlasov, ukladanie farbív vo vlasoch. Zvyšuje plodnosť a podporuje dlhovekosť. Ako súčasť koenzýmu A hrá dôležitú úlohu pri metabolizme tukov, sacharidov a rôznych aminokyselín a pri syntéze mastných kyselín a cholesterolu Nedostatok únava,…

Vitamíny

Vitamín B6

Vitamín B6 (pyridoxin) – udržuje činnosť ústredného svalstva, má upokojujúce účinky. Podieľa sa na tvorbe kyseliny žlčovej , podieľa sa na tvorbe červených krviniek, nukleových kyselín a protilátok. Je veľmi dôležitý pre rast detí a zabraňuje kôrnateniu ciev. Zdroje: syry, mlieko, mäso, banány, droždie, obilné klíčky, vajcia, sardinky, zemiaky, celozrnný chlieb

Vitamíny

Vitamín B12

Vitamín B12 je nevyhnutný pre tvorbu červených krviniek a fungovanie centrálneho nervového systému. Vitamín B12 má kľúčový význam v biosyntéze nukleových kyselín, tvorbe orgánov a genetických informácií, je nutný na tvorbu dopamínu, noradrenalínu, serotonínu. Je nevyhnutný pre zdravý nervový systém a duševné zdravie. Chráni nás pred sklerózou multiplex a Alzheimerovou chorobou. Je tiež potrebný na…

Vitamíny

Vitamín B15

Vitamín B15 aktivuje tkanivové dýchanie, šetrí kyslík, najmä v tiesňových situáciách, akými sú znížený tlak, poruchy dýchania, mimoriadna svalová námaha. Medzi kladné účinky tiež patrí, že zvyšuje obsah glykogénu (živočíšneho škrobu) v pečeni a v svaloch. Ako lipotropná látka tiež bráni ukladaniu tukov v pečeni a chráni pečeň pred cirhózou. Podobne ako vitamíny A ,C…

Vitamíny

Vitamín B17

Vitamín B17 alebo amygdalín je glykozid, ktorý bol oddelený z marhuľových kôstok. Tento vitamín je čoraz častejšie označovaný ako úspešný liek proti rakovine. Ako funguje vitamín B17 Molekula vitamínu B17 je tvorená dvoma molekulami glukózy, jednou molekulou kyanidu a jednou molekulou benzaldehydu. Molekuly kyanidu a benzaldehydu pôsobia bežne ako veľmi prudké jedy, no v zlúčení…

Vitamíny

Vitamín B1

B1 (thiamin, aneurin) – spevňuje nervstvo a svalstvo. Nedostatok spôsobuje chorobu beri-beri (zápal kĺbov, svalov). Dôležitú úlohu hrá v metabolizme sacharidov. B1 posilňuje centrálny nervový systém, odstraňuje depresie a posilňuje pamäť. Nedostatok: Neuróny odumierajú, čo má pre duševnú činnosť fatálne následky. Zlyháva príjem informácii, ich využívanie, myslenie, tvorba, pamäť, spracovanie a uloženie. Vzniká nebezpečie Alzheimerovej…

Vitamíny

Vitamín B2

Vitamín B2 (riboflavín, vitamín G) – rastový vitamín.  Podieľa sa na metabolizme sacharidov, tukov a bielkovín. Podporuje rast, zdravú kožu, vlasy a nechty, prispieva k udržaniu dobrého zraku. Nedostatok, ale aj nadbytok spôsobuje opuchy na perách, jazyku, zápaly očných spojiviek. dôležitú úlohu hrá pri vnútrobunkovom dýchaní. Zdroje: mliečne výrobky, losos, vnútornosti, droždie, vajcia, pivo, ovocie,…

Koniec obsahu

Koniec obsahu