Kivi

Kivi (kiwi) je vďaka svojmu obsahu väčšiny vitamínov a nízkej kalorickej hodnote ideálnou potravinou. Je výživnejšie než ktorékoľvek iné ovocie. Obsahuje až 10-krát viacKivi vitamínu C ako jablká alebo citróny (podľa druhov 50, 100 až 300 mg/%). Ďalšie vitamíny, ktoré kivi obsahujú, sú B1, B2, E a karotén. Obsahujú aj železo, fosfor, horčík, draslík a vápnik (oveľa viac ako banány). Neobsahujú sodík ani cholesterol. Výživná hodnota 100 g dužiny kivi je 277 joulov.

Kivi má tonizujúce a stimulačné účinky. V lekárstve sa aktinídie používajú už odpradávna, a to predovšetkým na posilnenie organizmu pri fyzickej a psychickej únave. Už starí Číňania používali plody kivi na liečenie rozličných, i vážnych ochorení.

Foto: © Luc Viatour

Pridaj komentár