Živiny

Sacharidy (cukry), proteíny (bielkoviny) a lipidy (tuky) označujeme ako makronutrienty (základné živiny).

Vyvážená strava by mala obsahovať 70% sacharidov, 20% tukov a 10% bielkovín.

Arginín

Arginín je esenciálna aminokyselina pre deti a mládež. Môže byť syntetizovaná v organizme. Arginín si vytvárajú rastliny vo svojich semenách, aby zabezpečili ich klíčenie a rast. Energeticky bohaté semená preto obsahujú veľa arginínu. Funkcie: podporuje tvorbu rastového hormónu podporuje rast

Arginín

Arginín je esenciálna aminokyselina pre deti a mládež. Môže byť syntetizovaná v organizme. Arginín si vytvárajú rastliny vo svojich semenách, aby zabezpečili ich klíčenie a rast. Energeticky bohaté semená preto obsahujú veľa arginínu. Funkcie: podporuje tvorbu rastového hormónu podporuje rast

Alanín

Alanín (Ala) je neesenciálna aminokyselina patriaca do skupiny aminokyselín s rozvetvenými reťazcami. Podporuje metabolizmus glukózy – jednoduchého sacharidu, ktorý telo využíva ako zdroj energie. Jedna z foriem alanínu, β-alanín, je prekurzorom kyseliny pantoténovej (vitamín B5) a koenzýmu A, ktorý je

Alanín

Alanín (Ala) je neesenciálna aminokyselina patriaca do skupiny aminokyselín s rozvetvenými reťazcami. Podporuje metabolizmus glukózy – jednoduchého sacharidu, ktorý telo využíva ako zdroj energie. Jedna z foriem alanínu, β-alanín, je prekurzorom kyseliny pantoténovej (vitamín B5) a koenzýmu A, ktorý je

Vláknina

Vláknina je nestráviteľná časť rastlinnej potravy, ktorá pomáha pohybu potravy tráviacou sústavou, vstrebáva vodu a viaže na seba niektoré látky z potravy, ako napríklad cholesterol. Vláknina je zložená neškrobových polysacharidov a ďalších zložiek rastlín ako je celulóza, lignín, vosky, chitíny,

Vláknina

Vláknina je nestráviteľná časť rastlinnej potravy, ktorá pomáha pohybu potravy tráviacou sústavou, vstrebáva vodu a viaže na seba niektoré látky z potravy, ako napríklad cholesterol. Vláknina je zložená neškrobových polysacharidov a ďalších zložiek rastlín ako je celulóza, lignín, vosky, chitíny,

Kyselina linolová

Kyselina linolová (CLA) nazývaná aj ako omega-6 kyselina je nenasýtená mastná kyselina, ktorá tlmí potrebu prijímať nadmerné množstvo energie, čím zmierňuje pocity hladu a spomaľuje rast tukového tkaniva. Napomáha tiež procesu znižovania hladiny cholesterolu a triacylglycerolov v krvi a bráni

Kyselina linolová

Kyselina linolová (CLA) nazývaná aj ako omega-6 kyselina je nenasýtená mastná kyselina, ktorá tlmí potrebu prijímať nadmerné množstvo energie, čím zmierňuje pocity hladu a spomaľuje rast tukového tkaniva. Napomáha tiež procesu znižovania hladiny cholesterolu a triacylglycerolov v krvi a bráni

Draslík

Draslík je na rozdiel od sodíka v tele uložený prevažne vnútri buniek a je potrebný pre mnohé biochemické procesy. Nedostatok draslíka poškodzuje nervovú činnosť a srdce. Draslík je tretím najčastejším minerálom v ľudskom tele – po vápniku a fosfore. Takmer

Draslík

Draslík je na rozdiel od sodíka v tele uložený prevažne vnútri buniek a je potrebný pre mnohé biochemické procesy. Nedostatok draslíka poškodzuje nervovú činnosť a srdce. Draslík je tretím najčastejším minerálom v ľudskom tele – po vápniku a fosfore. Takmer

Lecitín

Lecitín je prírodná látka. Nachádza sa v potravinách rastlinného pôvodu, ako je napríklad sója. Lecitín je zložených z kyseliny fosforečenej, cholínu, mastných kyselín, glycerolu, glykolipidov, triglyceridov a fosfolipidov. Lecitín má vynikajúce účinky na znižovanie hladiny cholesterolu, keďže cholesterol a ostatné

Lecitín

Lecitín je prírodná látka. Nachádza sa v potravinách rastlinného pôvodu, ako je napríklad sója. Lecitín je zložených z kyseliny fosforečenej, cholínu, mastných kyselín, glycerolu, glykolipidov, triglyceridov a fosfolipidov. Lecitín má vynikajúce účinky na znižovanie hladiny cholesterolu, keďže cholesterol a ostatné

Antokyány

Antokyány sú flavónoidné látky, nositelia farebnosti ovocia a zeleniny. V prírode sa vyskytujú vo forme glykozidov. Každý rastlinný druh obsahuje charakteristické antokyánové farbivá. Antokyány urýchľujú hojenie rán a výrazne zmenšujú podiel poškodeného tkaniva. Dôležitú úlohu zohrávajú pri odbúravaní tukov a

Antokyány

Antokyány sú flavónoidné látky, nositelia farebnosti ovocia a zeleniny. V prírode sa vyskytujú vo forme glykozidov. Každý rastlinný druh obsahuje charakteristické antokyánové farbivá. Antokyány urýchľujú hojenie rán a výrazne zmenšujú podiel poškodeného tkaniva. Dôležitú úlohu zohrávajú pri odbúravaní tukov a

Zinok

Zinok potrebuje každá bunka v tele. Je koncentrovaný v svaloch, kostiach, koži, obličkách, podžalúdkovej žľaze, očiach, u mužov v prostate. Funkcie v organizme: – aktivizuje vyše 100 enzýmov trávenia a metabolizmu – aktivuje vitamín A (bez zinku sa vit. A

Zinok

Zinok potrebuje každá bunka v tele. Je koncentrovaný v svaloch, kostiach, koži, obličkách, podžalúdkovej žľaze, očiach, u mužov v prostate. Funkcie v organizme: – aktivizuje vyše 100 enzýmov trávenia a metabolizmu – aktivuje vitamín A (bez zinku sa vit. A

Mangán

Mangán (Mn) je dôležitý pre využitie vápnika, fosforu, železa a vitamínu E a C). Taktiež je potrebný pre tvorbu bielkovín, cukrov a tukov. Mangán dôležitý pre udržanie integrity kože a kostí, menštruačného cyklu a metabolizmus cholesterolu. Mangán je nevyhnutnou ochranou

Mangán

Mangán (Mn) je dôležitý pre využitie vápnika, fosforu, železa a vitamínu E a C). Taktiež je potrebný pre tvorbu bielkovín, cukrov a tukov. Mangán dôležitý pre udržanie integrity kože a kostí, menštruačného cyklu a metabolizmus cholesterolu. Mangán je nevyhnutnou ochranou

Selén

Selén je nepostrádateľný pre telo ako antioxidant (chemická látka, ktorej prítomnosť v tele brzdí proces starnutia). Bez selénu by ľudský organizmus nerástol a nerozmnožoval sa, pečeň by neplnila svoju funkciu a netvorili by sa ani dôležité hormóny. Nedávno vedci zistili,

Selén

Selén je nepostrádateľný pre telo ako antioxidant (chemická látka, ktorej prítomnosť v tele brzdí proces starnutia). Bez selénu by ľudský organizmus nerástol a nerozmnožoval sa, pečeň by neplnila svoju funkciu a netvorili by sa ani dôležité hormóny. Nedávno vedci zistili,