Arginín

Arginín je esenciálna aminokyselina pre deti a mládež. Môže byť syntetizovaná v organizme. Arginín si vytvárajú rastliny vo svojich semenách, aby zabezpečili ich klíčenie a rast. Energeticky bohaté semená preto obsahujú veľa arginínu. Funkcie: podporuje tvorbu rastového hormónu podporuje rast svalovej hmoty na úkor tuku podporuje pohlavné dozrievanie vylučovanie a zvyšovanie účinnosti inzulínu podporuje rasť…

Alanín

Alanín (Ala) je neesenciálna aminokyselina patriaca do skupiny aminokyselín s rozvetvenými reťazcami. Podporuje metabolizmus glukózy – jednoduchého sacharidu, ktorý telo využíva ako zdroj energie. Jedna z foriem alanínu, β-alanín, je prekurzorom kyseliny pantoténovej (vitamín B5) a koenzýmu A, ktorý je významným katalizátorom. Je súčasťou keratínu.

Vláknina

Vláknina je nestráviteľná časť rastlinnej potravy, ktorá pomáha pohybu potravy tráviacou sústavou, vstrebáva vodu a viaže na seba niektoré látky z potravy, ako napríklad cholesterol. Vláknina je zložená neškrobových polysacharidov a ďalších zložiek rastlín ako je celulóza, lignín, vosky, chitíny, pektíny, beta-glukány a oligosacharidy. Vláknina môže byť rozpustná alebo nerozpustná. Zdroje rozpustnej vlákniny: strukoviny (hrach,…

Kyselina linolová

Kyselina linolová (CLA) nazývaná aj ako omega-6 kyselina je nenasýtená mastná kyselina, ktorá tlmí potrebu prijímať nadmerné množstvo energie, čím zmierňuje pocity hladu a spomaľuje rast tukového tkaniva. Napomáha tiež procesu znižovania hladiny cholesterolu a triacylglycerolov v krvi a bráni tak vzniku predčasnej ateroskleróze a vysokého krvného tlaku. Zúčastňuje sa na tisícoch rôznych biochemických reakcií…

Draslík

Draslík

Draslík je na rozdiel od sodíka v tele uložený prevažne vnútri buniek a je potrebný pre mnohé biochemické procesy. Nedostatok draslíka poškodzuje nervovú činnosť a srdce. Draslík je tretím najčastejším minerálom v ľudskom tele – po vápniku a fosfore. Takmer všetok draslík je obsiahnutý vo vnútri buniek. Naše telo potrebuje pomerne veľké množstvo draslíka, ale…

Lecitín

Lecitín je prírodná látka. Nachádza sa v potravinách rastlinného pôvodu, ako je napríklad sója. Lecitín je zložených z kyseliny fosforečenej, cholínu, mastných kyselín, glycerolu, glykolipidov, triglyceridov a fosfolipidov. Lecitín má vynikajúce účinky na znižovanie hladiny cholesterolu, keďže cholesterol a ostatné tuky premieňa na látky rozpustné vo vode, čo umožňuje ich ľahšie vylúčenie z organizmu. Prečisťuje…

Antokyány

Antokyány sú flavónoidné látky, nositelia farebnosti ovocia a zeleniny. V prírode sa vyskytujú vo forme glykozidov. Každý rastlinný druh obsahuje charakteristické antokyánové farbivá. Antokyány urýchľujú hojenie rán a výrazne zmenšujú podiel poškodeného tkaniva. Dôležitú úlohu zohrávajú pri odbúravaní tukov a pacientov s ischemickou chorobou srdca chránia pred anginou pectoris. Majú ochranný účinok proti poškodeniu ciev…

Selén

Selén je nepostrádateľný pre telo ako antioxidant (chemická látka, ktorej prítomnosť v tele brzdí proces starnutia). Bez selénu by ľudský organizmus nerástol a nerozmnožoval sa, pečeň by neplnila svoju funkciu a netvorili by sa ani dôležité hormóny. Nedávno vedci zistili, že selén je nevyhnutný pre tvorbu aktívnej formy hormónu štítnej žľazy, pre zdravú pokožku a…

Molybdén

Molybdén

Molybdén bráni okysličovaniu tukov a tukových látok v stenách buniek a svojím účinkom pripomína vitamín E. U nás sa dostatočné množstvo dá zabezpečiť jeho prijímaním v strave. Podobne ako selén sa molybdén z pôdy ľahko vyplavuje, a to najmä v prirodzene kyslom prostredí. Funkcie: podporuje zabudovávanie vápnika do kostí a zubov, spolu s fluórom sa…

Zinok

Zinok

Zinok potrebuje každá bunka v tele. Je koncentrovaný v svaloch, kostiach, koži, obličkách, podžalúdkovej žľaze, očiach, u mužov v prostate. Funkcie v organizme: – aktivizuje vyše 100 enzýmov trávenia a metabolizmu – aktivuje vitamín A (bez zinku sa vit. A neuvoľní z pečene) – reguluje pH – napomáha tvorbe HCl v sliznici žalúdka – podporuje…

Koniec obsahu

Koniec obsahu