Mangán

Mangán (Mn) je dôležitý pre využitie vápnika, fosforu, železa a vitamínu E a C). Taktiež je potrebný pre tvorbu bielkovín, cukrov a tukov. Mangán dôležitý pre udržanie integrity kože a kostí, menštruačného cyklu a metabolizmus cholesterolu. Mangán je nevyhnutnou ochranou proti cukrovke. Je vysoká pravdepodobnosť, že dojčiace matky s veľmi nízkou hladinou mangánu budú mať…

Meď

Medi potrebuje dospelý človek iba 2 až 3 mg denne, potrebuje ju však nevyhnutne, lebo uľahčuje zadržiavanie železa. Meď napomáha vstrebávaniu železa a tak zodpovedá aj za tvorbu hemoglobínu. Je nevyhnutý pri spracovaní vitamínov. Priaznivo ovplyvňuje nervový systém a má protialergické účinky tým, že redukuje hladinu histamínu. Významne sa podieľa sa na štruktúre vlasov. Funkcie…

Jód

V organizme sa nachádza asi 20 až 50 mg jódu, z toho 20 až 25 % je v štítnej žľaze, ktorá riadi rast detí, reprodukciu, funkciu nervov a svalov, štiepenie bielkovín a tukov, rast nechtov a vlasov a využitie kyslíka v každej telesnej bunke. Jód je v tele uložený predovšetkým v štítnej žľaze, ktorá si…

Kobalt

Kobalt má pre človeka význam ako súčasť vitamínu B12. Podporuje vstrebávanie železa, jódu, syntézu DNA a cholínu. Zdroje:arašidy, hovädzia pečeň, vlašské orechy, ovos, syry, zemiaky, chlieb, ryby

Síra

Funkcie síry v organizme:– cez sírne aminokyseliny sa zúčastňuje na oxidačno-redukčných a detoxikačných reakciách– významná funkčná zložka vitamínu B1 a biotínu– súčasť inzulínu– potrebná pre zdravie vlasov, nechtov a kože Príznaky nedostatku:poruchy metabolických procesov – v oxidačno-redukčných a detoxikačných reakciách Zdroje: syry, obilniny, strukoviny, tmavolistová zelenina, mlieko a mliečne výrobky, mäso, vajcia

Sodík

Funkcie sodíka v organizme: – reguluje osmotický tlak v tekutinách – udržiava objem mimobunkovej tekutiny – reguluje pH v tekutinách – napomáha tvorbe HCl v sliznici žalúdka – neutralizuje tráveninu v tenkom čreve – umožňuje prenos nervových vzruchov a prácu svalov – upravuje dráždivosť svalov Väčšinu prijímaného sodíka tvorí chlorid sodný NaCl – kuchynská soľ….

Chlór

Funkcie chlóru v organizme:– reguluje koloidno – chemickú rovnováhu v krvi– vplýva na osmotický tlak a acidobázickú rovnováhu– nevyhnutný pre tvorbu HCl v sliznici žalúdka– dôležitý pre výmenu katiónov, najmä sodíka Príznaky nedostatku: hypochlorémia a iné poruchy, ktoré súvisia s premenou sodíka, draslíka a iných katiónov, narušenie chemickej rovnováhy a krvného obehu Príznaky nadbytku:Chlór prijímame…

Chróm

Chróm

Funkcie chrómu v organizme:– pomáha v tele udržiavať normálnu hladinu glukózy– pracuje s inzulínom v metabolizme glukózy– môže znižovať hladinu celkového cholesterolu, škodlivého LDL cholesterolu a triglyceridov– nevyhnutný pre štiepenie bielkovín, tukov, a sacharidov Príznaky nedostatkunesprávne využívanie glukózy – vznik cukrovky, znížený metabolizmus aminokyselín, zvýšená hladina triglyceridov a cholesterolu – dochádza k usadzovaniu tukov v…

Kremík

Kremík je považovaný za veľmi dôležitý stopový prvok, ktorý však býva často nedostatkovým. Kremík zabezpečuje elasticitu ciev a kože. Ako súčasť kostí a chrupaviek priaznivo ovplyvňuje ich vývoj. Napomáha prijímaniu vápnika, rastu vlasov, nechtov a priaznivo ovplyvňuje metabolizmus tukov. Kremík má aj protisklerotické účinky. Je prítomný prevažne v rastlinných produktoch a vo všeobecnosti ho je…

Fytochemikálie

Fytochemikálie sú chemické zlúčeniny získané z rastlín pre ich liečebné účinky. Jedným z najvýznamnejších účinkov fytochemikálií je antioxidačná ochrana proti pôsobeniu voľných radikálov. Chránia vaše bunky pred nádorovým procesom, podporujú imunitný systém alebo tvoria ochranný štít vašich génov. Zdroje: paradajky, jablká, marhule – a vlastne akéhokoľvek ovocie a zelenina Nezdroje: rezeň, tlačenka, klobása, tvaroh, saláma,…

Koniec obsahu

Koniec obsahu