Živiny

Sacharidy (cukry), proteíny (bielkoviny) a lipidy (tuky) označujeme ako makronutrienty (základné živiny).

Vyvážená strava by mala obsahovať 70% sacharidov, 20% tukov a 10% bielkovín.

Molybdén

Molybdén bráni okysličovaniu tukov a tukových látok v stenách buniek a svojím účinkom pripomína vitamín E. U nás sa dostatočné množstvo dá zabezpečiť jeho prijímaním v strave. Podobne ako selén sa molybdén z pôdy ľahko vyplavuje, a to najmä v

Molybdén

Molybdén bráni okysličovaniu tukov a tukových látok v stenách buniek a svojím účinkom pripomína vitamín E. U nás sa dostatočné množstvo dá zabezpečiť jeho prijímaním v strave. Podobne ako selén sa molybdén z pôdy ľahko vyplavuje, a to najmä v

Meď

Medi potrebuje dospelý človek iba 2 až 3 mg denne, potrebuje ju však nevyhnutne, lebo uľahčuje zadržiavanie železa. Meď napomáha vstrebávaniu železa a tak zodpovedá aj za tvorbu hemoglobínu. Je nevyhnutý pri spracovaní vitamínov. Priaznivo ovplyvňuje nervový systém a má

Meď

Medi potrebuje dospelý človek iba 2 až 3 mg denne, potrebuje ju však nevyhnutne, lebo uľahčuje zadržiavanie železa. Meď napomáha vstrebávaniu železa a tak zodpovedá aj za tvorbu hemoglobínu. Je nevyhnutý pri spracovaní vitamínov. Priaznivo ovplyvňuje nervový systém a má

Jód

V organizme sa nachádza asi 20 až 50 mg jódu, z toho 20 až 25 % je v štítnej žľaze, ktorá riadi rast detí, reprodukciu, funkciu nervov a svalov, štiepenie bielkovín a tukov, rast nechtov a vlasov a využitie kyslíka

Jód

V organizme sa nachádza asi 20 až 50 mg jódu, z toho 20 až 25 % je v štítnej žľaze, ktorá riadi rast detí, reprodukciu, funkciu nervov a svalov, štiepenie bielkovín a tukov, rast nechtov a vlasov a využitie kyslíka

Kobalt

Kobalt má pre človeka význam ako súčasť vitamínu B12. Podporuje vstrebávanie železa, jódu, syntézu DNA a cholínu. Zdroje:arašidy, hovädzia pečeň, vlašské orechy, ovos, syry, zemiaky, chlieb, ryby

Kobalt

Kobalt má pre človeka význam ako súčasť vitamínu B12. Podporuje vstrebávanie železa, jódu, syntézu DNA a cholínu. Zdroje:arašidy, hovädzia pečeň, vlašské orechy, ovos, syry, zemiaky, chlieb, ryby

Síra

Funkcie síry v organizme:– cez sírne aminokyseliny sa zúčastňuje na oxidačno-redukčných a detoxikačných reakciách– významná funkčná zložka vitamínu B1 a biotínu– súčasť inzulínu– potrebná pre zdravie vlasov, nechtov a kože Príznaky nedostatku:poruchy metabolických procesov – v oxidačno-redukčných a detoxikačných reakciách

Síra

Funkcie síry v organizme:– cez sírne aminokyseliny sa zúčastňuje na oxidačno-redukčných a detoxikačných reakciách– významná funkčná zložka vitamínu B1 a biotínu– súčasť inzulínu– potrebná pre zdravie vlasov, nechtov a kože Príznaky nedostatku:poruchy metabolických procesov – v oxidačno-redukčných a detoxikačných reakciách

Sodík

Funkcie sodíka v organizme: – reguluje osmotický tlak v tekutinách – udržiava objem mimobunkovej tekutiny – reguluje pH v tekutinách – napomáha tvorbe HCl v sliznici žalúdka – neutralizuje tráveninu v tenkom čreve – umožňuje prenos nervových vzruchov a prácu

Sodík

Funkcie sodíka v organizme: – reguluje osmotický tlak v tekutinách – udržiava objem mimobunkovej tekutiny – reguluje pH v tekutinách – napomáha tvorbe HCl v sliznici žalúdka – neutralizuje tráveninu v tenkom čreve – umožňuje prenos nervových vzruchov a prácu

Chlór

Funkcie chlóru v organizme:– reguluje koloidno – chemickú rovnováhu v krvi– vplýva na osmotický tlak a acidobázickú rovnováhu– nevyhnutný pre tvorbu HCl v sliznici žalúdka– dôležitý pre výmenu katiónov, najmä sodíka Príznaky nedostatku: hypochlorémia a iné poruchy, ktoré súvisia s

Chlór

Funkcie chlóru v organizme:– reguluje koloidno – chemickú rovnováhu v krvi– vplýva na osmotický tlak a acidobázickú rovnováhu– nevyhnutný pre tvorbu HCl v sliznici žalúdka– dôležitý pre výmenu katiónov, najmä sodíka Príznaky nedostatku: hypochlorémia a iné poruchy, ktoré súvisia s

Chróm

Funkcie chrómu v organizme: – pomáha v tele udržiavať normálnu hladinu glukózy – pracuje s inzulínom v metabolizme glukózy – môže znižovať hladinu celkového cholesterolu, škodlivého LDL cholesterolu a triglyceridov – nevyhnutný pre štiepenie bielkovín, tukov, a sacharidov Príznaky nedostatku

Chróm

Funkcie chrómu v organizme: – pomáha v tele udržiavať normálnu hladinu glukózy – pracuje s inzulínom v metabolizme glukózy – môže znižovať hladinu celkového cholesterolu, škodlivého LDL cholesterolu a triglyceridov – nevyhnutný pre štiepenie bielkovín, tukov, a sacharidov Príznaky nedostatku

Kremík

Kremík je považovaný za veľmi dôležitý stopový prvok, ktorý však býva často nedostatkovým. Kremík zabezpečuje elasticitu ciev a kože. Ako súčasť kostí a chrupaviek priaznivo ovplyvňuje ich vývoj. Napomáha prijímaniu vápnika, rastu vlasov, nechtov a priaznivo ovplyvňuje metabolizmus tukov. Kremík

Kremík

Kremík je považovaný za veľmi dôležitý stopový prvok, ktorý však býva často nedostatkovým. Kremík zabezpečuje elasticitu ciev a kože. Ako súčasť kostí a chrupaviek priaznivo ovplyvňuje ich vývoj. Napomáha prijímaniu vápnika, rastu vlasov, nechtov a priaznivo ovplyvňuje metabolizmus tukov. Kremík

Fytochemikálie

Fytochemikálie sú chemické zlúčeniny získané z rastlín pre ich liečebné účinky. Jedným z najvýznamnejších účinkov fytochemikálií je antioxidačná ochrana proti pôsobeniu voľných radikálov. Chránia vaše bunky pred nádorovým procesom, podporujú imunitný systém alebo tvoria ochranný štít vašich génov. Zdroje: paradajky,

Fytochemikálie

Fytochemikálie sú chemické zlúčeniny získané z rastlín pre ich liečebné účinky. Jedným z najvýznamnejších účinkov fytochemikálií je antioxidačná ochrana proti pôsobeniu voľných radikálov. Chránia vaše bunky pred nádorovým procesom, podporujú imunitný systém alebo tvoria ochranný štít vašich génov. Zdroje: paradajky,