Horčík

Popri draslíku je horčík najdôležitejším vnútrobunkovým minerálom a je nenahraditeľný pre množstvo telesných funkcií, vrátane prenosu nervových impulzov, tvorby zubov a kostí a svalových sťahov. Je tiež dôležitý pre naše nervy, transportuje cukor do buniek a asistuje pri jeho premene na energiu. Podporuje aj účinok inzulínu. Vďaka nemu sa zlepšuje využitie kyslíka v bunkách. Bez horčíka nefunguje správne ani trávenie. Pomáha pri vstrebávaní vápnika, jeden bez druhého v tele nemôžu správne fungovať. Tiež pomáha udržať naše zuby zdravé, pretože chráni zubnú sklovinu a zvyšuje odolnosť voči zubným kazom. Zlepšuje aj pamäť a úsudok. Upravuje krvný tlak a pomáha zlepšovať srdečnú činnosť. S lecitínom a vitamínom B6 upravuje cholesterol, reguluje funkciu štítnej žľazy, u mužov sa podieľa na správnom fungovaní prostaty a alergikom pomáha pri precitlivenosti na alergény.

Funkcie v organizme:
– pomáha pri prevencii srdcových chorôb a arytmií
– zmierňuje príznaky chronickej únavy
– znižuje krvný tlak
– pomáha v prevencii cukrovky
– aktivátor enzýmov, zúčastňuje sa vyše 100 enzymatických procesov
– nevyhnutný pre tvorbu kostí, zubov, chrupaviek
– významný pre nervovo-svalovú činnosť, utišuje nervový systém
– podporuje činnosť čriev, žlčníka a močového mechúra
– regulátor výmeny vápnika
– dôležitý pre tvorbu ochranných látok

Vzťah medzi prijímaným množstvom vápnika a horčíka musí byť v pomere 2:1. Vápnik a horčík sa zlučujú s albumínmi bielkovín, a keď je bielkovín málo, vylučujú sa z organizmu.Horčík sa musí podávať spolu s vitamínom E, C a s vitamínmi B2 a B6.

Nedostatok:
Ak ho máme nedostatok, tak to zhoršuje priebeh každého ochorenia, horčík je totiž prítomný vo väčšine biochemických reakcií v tele. Veľkou konzumáciou živočíšnych bielkovín a tukov ochudobňujeme naše telo o horčík. Taktiež častým užívaním liekov, antibiotík, antikoncepčnými tabletkami, ale aj konzumáciou chemických prísad v jedle, alkoholom. Nedostatok horčíku možno bežne pozorovať u osôb pod stresom, a u osôb ktoré konzumujú mnoho sladkostí a bielej múky.
Nedostatok horčíka spôsobuje u človeka nepravidelný srdcový rytmus, srdcové infarkty, ochabnuté svaly, neobvyklú slabosť, nepríjemné kŕče, ale aj nočné pomočovanie a obličkové kamene.

Príznaky nadbytku:
Nadbytok horčíku môže spôsobiť hnačky a nevoľnosť. Závažnejšie vedľajšie účinky sú svalová slabosť, letargia, zmätenosť a dýchacie problémy, ktoré vznikajú, ak organizmus nedokáže vysoké dávky horčíka spracovať.

Zdroje:
Jeho dobrým zdrojom sú orechy, pšeničné klíčky, obilie, ryža, banány, sezamové semeno, droždie, morská soľ, strukoviny, ovsenné vločky, celé zrná, otruby, tmavozelená listová zelenina, sója, syry, kakao, orechy, čokoláda.

Pridaj komentár