Hurmikaki
Hurmikaki (alebo kaki) sladký oranžový plod, ktorý pripomína rajčinu, je plodom Ebenovníka. Hurmikaki obsahuje vápnik, čím prispieva k udržiavaniu pevných kostí. Ďalej obsahuje aj draslík, horčík, fosfor, meď, mangán. Vďaka železu sa odporúča ako jeden z preventívnych či liečivých prostriedkov pri anémii. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A, C a E.
Účinky:
- zlepšuje stav srdcovo-cievneho systému
- priaznivo vplýva na sliznicu tráviaceho traktu
- pozitívne ovplyvňuje stav pokožky, spomaľuje tvorbu vrások, škvŕn
- pomáha udržiavať pod kontrolou hladinu cholesterolu
- vďaka antibakteriálnym látkam potláča množenie škodlivej mikroflóry čriev
- je zdrojom lykopénu, čím sa z neho stáva účinný antioxidant, ktorý chráni pred rakovinou prostaty, krčka maternice, žalúdka a pľúc
Mikuláš mi priniesol – a dnes som testovala – výýýýýborné :-)