Jód

V organizme sa nachádza asi 20 až 50 mg jódu, z toho 20 až 25 % je v štítnej žľaze, ktorá riadi rast detí, reprodukciu, funkciu nervov a svalov, štiepenie bielkovín a tukov, rast nechtov a vlasov a využitie kyslíka v každej telesnej bunke. Jód je v tele uložený predovšetkým v štítnej žľaze, ktorá si ho vyberá z krvi. Pri nedostatku jódu v potrave sa štítna žľaza zväčšuje a vzniká struma alebo hrvoľ.

Funkcie v organizme:
– nevyhnutný pre správnu funkciu štítnej žľazy
– podieľa sa na tvorbe hormónov štítnej žľazy (tyroxín, dijódtyrozín), ktoré riadia látkovú výmenu vo všetkých telesných bunkách

Napriek tomu, že ľudské telo potrebuje len nepatrné množstvo jódu, je tak dôležitý, že sa zaviedlo jeho pridávanie do soli. Zavedenie jodidovanej soli eliminovalo závažnú formu mentálnej retardácie – kretenizmus. Aj keď je dôležitosť tohto prvku dostatočne známa, jeho nedostatkom trpí asi 1,6 miliardy ľudí, predovšetkým v rozvojových krajinách.
Konzumácia kapusty a kelu môže zabraňovať prijímaniu jódu.

Príznaky nedostatku:
zväčšenie štítnej žľazy – struma, nedostatok hormónov štítnej žľazy (hypotyreóza), ktorá sa prejavuje únavou, suchou pokožkou, chrapľavým hlasom, znižovaním mentálnych schopností, nedostatok jódu spôsobuje aj poruchy mentálneho vývoja detí

Príznaky nadbytku:
riziko predávkovania je nízke – vzniká pri dávke 30- krát väčšej ako je doporučená dávka, spôsobuje afty, opuchy slinných žliaz, kožné vyrážky, bolesti hlavy, zvracanie, hnačka

Zdroje:
morské ryby (napr. treska, morská šťuka, makrela, tuniak, sardinky), jodidovaná morská a kamenná soľ, morské riasy, mlieko a mliečne výrobky, vajcia, zelenina, strukoviny, višne, čerešne, citrón, čokoláda

  1. Správa jod a zdravé jedlo

  2. Kedže z uvedených výrobkov konzumujem všetko v priebehu týždna tak prečo mam zníženu funkciu štítnej žlazy?

Pridaj komentár